enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5885
EURO
34,7665
ALTIN
2.507,79
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Finansal Piyasalarda Yeni Dönemin Adı ‘Sil Baştan’

09.05.2016
163
A+
A-

İktidar partisinin olağanüstü kurultay kararından sonra finansal piyasalarda yeni bir döneme girdiğimizi belirtebiliriz. Çünkü geçtiğimiz haftalarda Dolar ne zaman 2,75 olur söylemi piyasaları meşgul ederken, artık haftaya dolar 3,00 TL olur mu soruları ile karşılaşıyoruz. Kurultay kararının hemen ardından 2,98 seviyesine ulaşan Dolar/TL kar satışları ile birlikte 2,92 seviyesine geriledi. ‘Yeni normal’in  Mayıs ayı boyunca 2,90-2,96 bandında seyredeceğini öngörebiliriz.

 

Geçen hafta USD/TL’de yaşanan ve ‘Sil Baştan’ olarak nitelendirdiğimiz değişim aşağıdaki grafikte sunulmuştur.

121 

Bundan Sonra Ne Olacak?

Özellikle yabancı yatırımcının aradığı güven ortamı oluşturulana kadar ve belirsizlik ortadan kalkana kadar, döviz kurlarında yatay ve yukarı hareketlilik izlenecektir. Bu süre içinde ani dalgalanmalar yaşanabilir.

 

A-) TCMB’nin Faiz İndirimine Devam Etme Sorunsalı

 

Son bir haftada Türk Lirası’nda yaşanan değer kaybı, gözleri Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na (TCMB) çevirecektir. Geçtiğimiz haftalarda başlattığı faiz indirimi politikasını devam ettirip ettirmeyeceği sorunsalı Dolar/TL’nin kaderini etkileyecek ana unsurların başında geliyor. Çünkü son gelişmelerden önce faiz indirimi için tüm şartlar uygundu. Bu noktada peyderper de olsa indirimlerin devam edeceği beklentisi piyasalara hakimdi. Fakat TL bu denli değer kaybederken TCMB’nin indirim politikasına devam etmesi TL’yi daha da zayıflatır. Daha fazla döviz çıkışı ile karşılaşırız, yeni fon girişlerinin önü kesilebilir. Bu noktada TCMB’nin bir süre piyasayı ‘dinlendirme’ politikasına geçeceğini ve muhtemel indirimleri sene sonuna saklayacağı beklentisindeyiz. Hatta piyasaya döviz satarak döviz kurunu dengede tutma hamlelerini görebiliriz. Her ne kadar geçtiğimiz yıllara göre TCMB’nin döviz rezervleri daha az olsa da bu hamleyi deneyeceğini düşünüyoruz.

 

B-) Fed Haziran’da Faiz Arttırır mı?

İç piyasadaki dalgalanmanın yanında uluslar arası piyasalardan etkileneceğimiz bir nokta da Fed’in Haziran ayında faiz artışına gidip gitmeyeceği olacaktır. Son iki ayda artış ihtimalinin yükseldiğine dair emareler dikkat çekiyordu. Ancak geçtiğimiz hafta açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentinin çok altında gerçekleşti. Bunun yanında İngiltere’nin Haziran’da AB’den çıkma referandumu ‘Brexit’ yapılacak. Bu ortamda Fed’in Haziran’ı pas geçerek AB’deki son döngüyü takip edeceğini düşünüyoruz. Çünkü ‘Brexit’ sadece İngiltere’yi değil, tüm Avrupa Birliği ekonomisini ilgilendiriyor. Fed’in ‘Brexit’den çıkacak sonuca göre pozisyon alacağını beklemekteyiz.

 

C-) Yeni Dönemin Adı ‘Sil Baştan’

Neden bu başlığı attığımızı aslında yukarıdaki açıklamalarda belirttik. İç ekonomik ve finansal dengelerde siyasetin daha baskın olacağı bir döneme giriyoruz. Kurultaydan sonra erken seçim olacak mı? Piyasaların beklentisi karşılanacak mı? Sorularının cevabı tüm piyasa analizlerinin yeni baştan yapılmasına etki edecektir. Özellikle döviz kuru tarafında düşüşü tetikleyecek şimdilik herhangi bir fonksiyonla karşılaşmadığımızı belirtebiliriz. Bundan sonraki süreçte döviz borcu olan şirketlerin daha rasyonel bir borçlanma stratejisi geliştirmesi daha da önem arz etmektedir. Artık bahsettiğimiz nokta faizler değil, doğrudan ana para borcun katlanmamasına yönelik tedbirlerin alınmasıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.