enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5649
EURO
34,9847
ALTIN
2.420,19
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Çağımızın Vebası; Panik Bozukluk

05.01.2017
151
A+
A-

ÇAĞIMIZIN VEBASI; PANİK BOZUKLUK

Panik bozukluğun en önemli özelliği  nerede , ne zaman ya da hangi koşulda olacağını bilmeden tekrarlayarak seyretmesidir. Birey sürekli diğer atağın geleceği kaygısı ile yaşar.

Panik bozukluk genellikle 20’li yaşlarda kendini göstermektedir. Dul, boşanmış, tek yaşayanlarda ve büyük şehirlerde oturanlarda görülme oranı diğerlerine oranla daha fazla olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar sonucunda dünya nüfusunun %1,5-3,5 arasında Panik bozukluk görüldüğü saptanmıştır. Kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir.  Bu durumu cinsiyetler arası oluşan  kültürel etkenlerin rolüne bağlayabiliriz.

PANİK NÖBETLERİ (PANİK ATAK ) NASIL OLUR?

Endişe, yoğun bir korku , kötü şeylerin olabileceğini düşünme ile aniden başlayan bu süreç  10 dakika içinde kişinin tahammül edemeyeceği seviyeye ulaşır. Bireyde; çarpıntı, terleme, titreme/sarsılma, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı ya da göğüste sıkışma, bulantı , baş dönmesi, sersemlik hissi, bayılacakmış gibi hissetme, çıldırma korkusu, ölüm korkusu, uyuşma yada karıncalanma, üşüme, ürperme gibi bedensel faktörler vuku bulmaktadır. Panik nöbet geçiren bireyler bedensel faktörleri göz önünde bulundurarak kalp krizi geçirdiklerini ve ölebileceklerini düşünürler. Kişide genellikle 10-15 dakika içerisinde kendisine gelmesini bekleriz fakat bu süreç bazen birkaç saat kadar sürebilmektedir. Kendilerine geldiklerinde ise bir sonraki nöbeti geçirme beklentisi içine girerler. Bu da bireyin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.  Tek başına evden çıkamama, insanların yoğunlukta olduğu yerlerden uzak durma gibi bireyin yaşamsal ihtiyaçlarını bozmaktadır.

 KİMLER RİSK ALTINDA!

Yapılan araştırmalar Panik bozukluğun stresli yaşam koşullarından sonra ortaya çıktığını göstermektedir. Bireyin hayatında ki ani değişiklikler ; ölüm, ayrılık ,iş değişikliği, gebelik (beklenmeyen ya da sorunlu gebelik), evlilik, kişinin bağlandığı kişiden ayrılması gibi sebeplerle sıklıkla kendini göstermektedir. Bunun yanında genetik faktör ve çevresel faktörlerin payı da oldukça fazladır.

PANİK ATAK VE PANİK BOZUKLUK AYNI ŞEY DEĞİLDİR.

Panik bozukluk hastalıktır. Panik atak ise Panik bozukluğun alt belirtisidir. Birey Panik nöbet geçirdikten sonra tekrar nöbet geçireceğini düşünüp kaygılanıyorsa ve bu durum hayatını aksatmasına neden olup 1 aydan daha fazla sürmüş ise  kişide Panik Bozukluk vardır diyebiliriz.

Yukarıdaki belirtileri gösteren kişilerin muhakkak bir uzman tarafından yardım alması gerekmektedir. Tedavi olunmaması durumunda, panik bozukluğun ilerleyen safhalarında  kişi çeşitli psikolojik rahatsızlıklara yönelmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.