enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Yaşam Boyu Devam Eden Süreç; Öğrenme

24.01.2017
154
A+
A-

Yaşam Boyu Devam Eden Süreç ; Öğrenme

Öğrenme; Bireyin yaşamı boyunca davranışlarında meydana gelen ,büyük olasılıkla sürekliliği olan bir değişimdir. Bu değişim davranışsal olup iyi durumdan daha iyi duruma gelebileceği gibi ,iyi durumdan kötü halede gidebilmektedir.

Öğrenme kişinin hayatta kalabilmesi için ön koşuldur. İnsanları hayvanlardan ayıran en önemli özellik insanda öğrenme yetisinin üstün oluşudur. Bu süreç aktif bir süreçtir. Hayvanlar daha çok içgüdüleri ile hayata uyum sağlarlar ve hayvanların davranışlarının çoğu içgüdüseldir. İçgüdü; Doğuştan gelen kalıplaşmış davranışların bütünüdür.

Ör: Kuşların yuva yapması, örümceklerin ağ örmesi gibi… Ancak hayvanlarda beyin gelişimlerine bağlı olarak yeni davranışlar edinebilmektedirler.

Öğrenme Çevreye Adaptasyon Sürecidir!

Birey gereksinimlerini karşılayabilmek için oluşan bir durumda bilgisini örgütleyip sunar. Eğer bireyin davranışları gereksinimlerini karşılayamıyorsa , bireyin yaşadığı bu engellemenin öğrenmeye neden olduğunu söyleyebiliriz.

Ör: Her istediğini ailesine ağlayarak yaptıran çocuk , mahalledeki arkadaşlarında da aynı yöntemi uygular. Arkadaşları bu durumu önemsemez ve çocuk sık sık oyun dışında kalır. Çocuk bunu fark ettiği anda yavaş yavaş davranışlarını değiştirmeye başlar ve oyunu kuralına göre oynamayı öğrenir.

Öğrenme = Olgunlaşma

Öğrenme ve olgunlaşma kardeş gibidir. Öğrenmenin sağlana bilmesi için olgunlaşma şarttır. Olgunlaşma; Var olan becerilerin ,öğrenme olmaksızın belirli bir düzeye ulaşmasıdır.

Öğrenme aktif bir yapıdır ve tecrübeler sonucunda vuku bulur. Yani kişinin yaşadığı olay daha sonra tekrarlandığında birey farklı bir yaklaşım gösteriyorsa bireyde öğrenme nispeten tamamlanmıştır diyebiliriz. Bu duruma en güzel örneğine çocuklar oluşturur . Şöyle ki ;

Eğer bir çoçuk sürekli eleştirilmişse;kınama ve ayıplamayı öğrenir.

Eğer bir çoçuk kin ortamında büyümüşse;kavga etmeyi öğrenir.

Eğer bir çoçuk alay edilip,aşağılanmışsa;sıkılıp utanmayı öğrenir.

Eğer bir çoçuk devamlı utanç duygusuyla eğitilmişse;kendini suçlamayı öğrenir.

Eğer bir çoçuk hoşgörü ile yetiştirilmişse; sabırlı olmayı öğrenir.

Eğer bir çoçuk desteklenip yüreklendirilmiş ise ;kendine güven duymayı öğrenir.

Eğer bir çoçuk övülmüş,beğenilmişse;takdir etmeyi öğrenir.

Eğer bir çoçuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse;adil olmayı öğrenir.

Eğer bir çoçuk kabul,onay görmüşse;kendine sevmeyi öğrenir.

Eğer bir çoçuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse;mutlu olmayı öğrenir.

D.L.NOLTE

 

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.