enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5845
EURO
35,0501
ALTIN
2.458,97
BIST
9.824,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Aşk…

14.02.2017
175
A+
A-

AŞKIN MİTİ

Aşkı tanımlamak zordur ve herkesin aşk anlayışı kendine özeldir. Türk Dil Kurumunun sözlüğünde aşkın tanımı; Aşırı sevgi ,bağlılık duygusu ,sevi ,amor olarak tanımlanmaktadır. Aşk beraberinde sevgi,bağlılık , güven, saygı ,hoşgörü gibi insani duyguları da yanında getirmektedir.

Aşk kelimesi Arapça “Aşeka” dan gelmektedir. Aşeka’nın Türkçe meali ise sarmaşık demektir. Sarmaşık bitkisine benzetilen aşk , ağacı sarması ile ünlüdür. Bu yüzdendir ki aşeka , sıkı bir şekilde sarılmak fiilinden gelmektedir.

AŞKIN KİMYASI

Biyolojik açıdan baktığımızda aşkın sinyalleri ; kalp atış ritminde hızlanma, terleme, ellerde titreme, yanaklarda kızarma gibi belirtilerle karşımıza çıkmaktadır.  Aşık olunduğunda asıl etki hormonal olarak karşımıza çıkar. Aşk hissiyatı ile harekete geçen hipotalamus (ön beyin) ,hipofiz (hormon üretip, salgılar ve düzenler) ile birlikte bedende üretilen hormonlar ile  kana karışmaktadır.  Adrenalin hormonu salgılanmakta , kan basıncı yükselmekte ve akabinde birey terlemektedir.  Vücutta dopamin salgılanmasının artmasının sonucunda  bir şeye odaklanma , düşünme, aklından çıkaramama gibi fonksiyonlar vardır.  Eğer aşık olan birey ret edilirse ya da herhangi bir olumsuzluk durumunda oluşacak sıkıntı halinde,  bireyin beyninde ki  dopamin miktarının azaldığı fark edilmiştir.

Unutmamalıyız ki aşk tüm evrede , kültürlerde görülmüş ve her insan evladının ömründe en az    1 kere bile olsa yaşamayı umut ettiği  veya yaşadığı bir olgudur. Ve şunu da unutmamalıyız ki aşkın iyileştirici , hastalıklardan koruma gibi özelliği de mevcuttur.

KAVGA, AŞKI BİTİRİR Mİ?

Her çift için ilişkide kavga / tartışma bireyleri çıkmaza sokar. Bu tartışmalar / kavgalar çiftlerin birbirleri ile iletişim kuramamalarında veya birbirlerine farklı kanallardan yaklaşmalarından dolayı daha karmaşık bir hal alabilir. Kültürel olarak bakıldığında bu durum mutsuzluğun baş belirtisi olarak bize dikta edilir. Ancak yapılan araştırmalar ilişkide ki kavgaların çiftleri geliştirdiğini ortaya koymaktadır. Çünkü çiftlerin aralarında oluşan problemler/ sıkıntılar dışa vurum ile birlikte kısa vadede çözüm sağlar . Burada önemli olan çiftlerin birbirlerine karşı ılımlı olmasıdır.

Mevlana’nın dediği gibi “ Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguyu paylaşanlar anlaşabilir.” Yani aynı duyguları paylaşanların yaşadığı bir kainat işidir AŞK !

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.