enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5320
EURO
34,8934
ALTIN
2.422,04
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
21°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Çocuklarda Öfke Kontrolü

08.02.2017
159
A+
A-

ÇOCUKLARDA ÖFKE KONTROLÜ

Öfke, tüm insanların farklı miktarda  ve sıklıkta hissettiği, uygun ifade edildiği takdirde son derece sağlıklı bir duygudur. Bu  öfke duygusu kontrolden çıktığında ise ;kişinin kendisine ve çevresine  zarar vermesi olasıdır. Sosyal  ve akademik anlamda belli düzeyde tutmaya çalıştığımız öfke duygusu yıkıcı bir hal alabilmektedir.

Engellendiğimizde ,haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüzde ve en önemlisi kendimizi tehlikede hissettiğimizde öfke kontrol sorunu yaşamamız olasıdır.

Çocuklarda yetişkinler gibidir. Aynı bu sebeple öfkelenirler. Her çocuk farklı karakter özelliğine sahiptir ve gelişimleri de farklılık gösterebilir. Daha bebekken çocuğun öğrendiği davranışlar vardır.Çocuk ağladığında annenin gelip ihtiyacını karşılayacağını daha küçükken  öğrenmeye başlamıştır.  İhtiyacı görülmediğinde  ağlama duygusu ile tanışır. 12 aydan sonra çocukların  gelişimleri zamanla ilerledikçe öfke duygusu yaşayabilirler. Bu davranışlar genellikle; çocuğun yapmak istediğini eylemi yapamama yada istemediği bir şeyi baskı ile yapma, acıkma, yorulma ve en önemlisi “EBEVEYNLERİN DİKKATİNİ ÇEKMEK” için sergiledikleri bir oyun olarak karşımıza çıkar.

2 ve 3 yaşındaki çocuklarda çevre üzerindeki hakimiyet arttığı için kendini dünyanın merkezinde gibi hisseden çocuk , kendisinin engellenmesinden hiç hoşlanmaz. Çünkü çocuklar patlamaya hazır gibidir. Çocuk bu duygunun kontrolünü çok zor sağlar.

Söylemlerimizde ufak bir değişiklik yaptığımızda durum farklı bir hal alabilir.

Çok dağınıksın, kaç kere söyledim eşyalarını dağıtma!”

yerine

“Eşyalarını yere arttığında takılıp düşecek gibi oluyorum.”

Etkili iletişim duygusu; bireylerin birbirlerini suçlamadan , yargılamadan ve doğrudan aracısız iletilmesi ile mümkün olmaktadır. Eğer çocukta her şeye rağmen  öfke duygusu oluştuysa ve bu durum ebeveynde de nüksettiyse bu süre zarfında iki tarafında sakinleşmesi  çok önemlidir. Anne ve çocuk daha sonra bir araya geldiklerinde konu hakkında konuşup, ortak noktada anlaşmalıdır.

“Bundan sonra isteklerin bu şekilde dile getirmeni istemiyorum. Çünkü … ?”

Çocuğa etkili dinlemeyi rol-model olarak gerek açıklayarak anlatmalıyız. Ama unutmamalıyız ki rol-model öğrenmenin payı çok fazladır.

“Bana kendini kötü hissediyormuşsun gibi geldi ”

Daha sonra beyin fırtınası yaparak çocuktan mümkün olduğu kadar fikir almalıyız. İlk olarak  önerinin çocuktan gelmesini beklemeliyiz ve bunun içinde çocuğa fırsat tanımalı , destek olmalıyız. Böylelikle çocuğu bağımsız bırakmış oluruz.

“ Bu konuda yapabileceğin bazı şeylere birlikte bakmaya ne dersin ? “

Daha sonra kararın olabilir sonuçları tartışılmalı ve  “ Böyle yaparsan neler olacağını düşünüyorsun?” yada “ Ne yapmaya karar verdin?” gibi sorularla çocuğa yaklaşarak çocukla anlaşma sağlanmalıdır. Bütün çalışmalarımız ve tutumlarımıza rağmen halen çocuğumuz öfke duygusu sergiliyor ve ağlıyorsa, artık bir uzman tarafından destek alınması gerekmektedir.

 

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.