enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4671
EURO
34,6955
ALTIN
2.437,43
BIST
9.908,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Sanal Alemde Tehlike; İnternet Bağımlılığı !

17.01.2017
149
A+
A-

Sanal Alemde Tehlike; İnternet Bağımlılığı !

Genel olarak internet bağımlılığı , interneti aşırı kullanılma isteği ve bu isteğini durduramama, internete erişemediğinde bireyde; kaygı ,sıkıntı, sinirlilik hali ile hayatının giderek zorlaşması ile seyreden bir süreçtir.

İnterneti çekici kılan sebeplerin başında tek tuş ile istenilen bilginin hemen karşımıza gelmesidir. Zaman ve mekan fark etmeden istenilen bilgiye ulaşılması ve bu bilgiye ulaşırken bireyin kimliğinin belirsiz olması “İnsan Kaynaklı Odaklanma” yerine “Makine Kaynaklı Odaklanma” daha kolay ve daha tercih edilen yöntemlerin başında yer almaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yaptığı araştırmalar sonucu 2016 yılı 16-74 yaş aralığında ki kişilerde bilgisayar kullanım oranı %54,9 ve internet kullanım oranı %61,2dir. İnternet kullanım oranlarına göre cinsiyet faktörüne gidildiğinde bu oran erkeklerde %70,5 iken, kadınlarda %51,9 dur. İnternet kullanım amaçları dikkate alındığında, 2016 yılında internet kullanan bireylerin %82,4’ü sosyal medya kullanma , mesaj gönderme veya fotoğraf vb. içerik paylaşırken, %74,5 ile paylaşım sitelerinden video izleme, %69,5 ile online haber, gazete ya da dergi okuma, %65,9 ile sağlıkla ilgili bilgi arama, %65,5 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama ve %63,7 ile İnternet üzerinden müzik dinleme (web radyo) takip etmektedir.

Eğer bireyde internet üzerine aşırı zihinsel uğraş varsa, internete bağlı kaldığı süre içerisinde daha fazla internete bağlı kalma ihtiyacı duyuyorsa, internet kullanımını azaltmaya yönelik başarısız girişimlerde bulunduysa , internet kullanımını azaltması durumunda yoksunluk hissiyatına büründüyse ve aile ,okul ,iş süregelen günlük aktivitelerini yerine getiremeyip dürüst olmayan girişimlerde bulunuyorsa…

Yukarıda tanımlanan ölçütlerden 3 veya 4 tanesinin bireyde olması internet bağımlılığı tanısının konulması için yeterlidir.

İnternet Kullanımı İle İlgili Hedefler Belirleme ;

Bir hafta boyunca bilgisayar veya internette geçirdiğimiz süreyi ve bu süre zarfında neler yaptığınızı not edin. Daha sonra bilgisayar / internet kullanmadan önce neler yaptığınızı düşünün. İnternet kullanımını azaltmak adına eskiden yapmaktan hoşlandığınız şeyleri yeniden tekrarlamaktan çekinmeyin. Bu süreç zarfında yakın çevrenizden destek almayı unutmayın.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.