enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,3717
EURO
34,9902
ALTIN
2.326,00
BIST
9.097,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

Eyvah unutuyorum…! Yoksa ?

01.03.2017
152
A+
A-

EYVAH UNUTUYORUM!  YOKSA?

Ülkemizde yaşlı nüfusun artması ile beraber sık görülen rahatsızlıklar sorun iştigal etmektedir. Yaşlılıkta sıklıkla rastlanılan Alzheimer, damarsal ve hücre zedelenmesine bağlı olarak gelişir. Türkiye’de Alzheimer 70 yaş üzerinde %11 oranında görülmekte olup halk arasında bunama olarak bilinmektedir.

Beyinde bu hastalık sinir hücrelerinin zarar görmesi ve metabolik etkinliklerde azalma ile seyrederek; unutmayı, konuşmayı, hatırlamayı ,duyguları etkileyerek ilerleyen bir rahatsızlıktır.

Bireylerin unutkanlıkları genellikle yaşın gereği doğal bir süreç gibi gözükse de bu durum hastalığın tanı alasını geciktirmektedir. Erken tanı ve tedavi ile birlikte hastalığın gidişatını yavaşlatarak , kişinin yaşam kalitesini arttırmaktadır. Bu rahatsızlıkta bakım sorumluluğu genellikle ailenindir.

ALZHEİMER’IN BELİRTİSİ

-Giderek artan unutkanlıklar ve kelimeleri tekrar etme.

-Yol/ Yön bulmada zorluk.

-Zamanı şaşırma .

-Kelime dağarcığında ciddi oranda azalma.

-Kararsızlık/Mukayesede zorluk.

-Kişilik değişimi, huy değişimi ve davranışta farklılıklar.

-Günlük aktivitelerinde beceri kaybı ve yaşamsal faaliyetlerini yerine getirememe.

ALZHEİMER HASTALARININ BAKIMINDAKİ ZORLUK

Hastalık süresince kişinin sürekli farklı duygular yaşaması  ve hastalığın ilerleyişinden dolayı , bakım veren kişide zorlanma görülmektedir. Bakım veren kişinin günün çoğunluğunu hastanın bakımına ayırması nedeniyle , kişinin stres seviyesinde artma, anksiyete ,depresyon, zorlantı , sosyal izolasyon gibi psikolojik sorunlar yaşamasına ve bununla beraber fiziksel sağlığında da bozulmalara sebep olabilmektedir ve Alzheimer hastalığı hem genetik hemde çevresel rol oynamaktadır.

PSİKOLOJİK DESTEK

Alzheimer hastalığının seyri fazla değişkenlik göstermektedir.  Bu rahatsızlığın başlangıcından ölüme kadar uzanan süre ortalama  8-10 sene bilinmektedir.

Bu süreç zarfında hastanın çevreye uyum sağlaması açısından çalışmalar yapılabilir. Alzheimer hastalığı ile mücadele eden biri için yeni bir şey öğrenmesi mümkün değildir. Bu durumu kolaylaştırmak için aile albümleri , fotoğraflar, anısı olan eşyalar hastanın yakınına konulabilir. Dışarıdan duyulacak olan sesler bile hastanın yalnız olmadığını hissettirip , güvende olduğunu fark etmesini sağlayabilir. Bunun yanında havlu katlamak, çorap eşleştirip katlamak ,yün çilesi sarmak , toz almak, pirinç ayıklamak gibi aktiviteler geçmişte yatırımı olduğu için yaptırılabilir. Mesela siz sofra hazırlarken ,hasta size limon sıkarak yardım edebilir. Eğer hasta yapamaz ise desteklemeniz gerekmektedir.  Bunun yanında hastanın akşam rahat uyuyabilmesi için fiziksel aktivite yapması gerekmektedir.  Ör: Günün belli saatlerinde hasta ile beraber yürüyüş yapabilirsiniz.  Hemen hemen aynı güzergahta yürüyüş yapılması Alzheimer hastasının kafasını karıştırmaması için etkili olacaktır.

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.