enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,5046
EURO
34,6305
ALTIN
2.480,52
BIST
9.589,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Hafif Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
DİKEY REKLAM
DİKEY REKLAM

TAPU SORUNU TARİH OLURKEN YİĞİDİ ÖLDÜR HAKKINI VER

01.08.2019
450
A+
A-

Atalarımız ne söylemişse doğru söylemiş. ‘ Yiğidi öldür hakkını da ver ‘ derken de aslında toplumumuzda ki bir eksikliğe dikkat çekmiş. Her nedense eleştirmeyi çok seviyoruz da, buna mukabil takdir etmeye gelince aynı çömertliği gösteremiyoruz.

KÖY HALKI İŞGALCİ DURUMUNA DÜŞTÜ

Silivri ve Çatalca köylerinde ki 140 senedir süre gelen tapu sorununu bilmeyen yoktur sanırım. Varsa da kısaca özetliyeyim; Romanya ve Bulgaristan’dan ülkemize göç eden vatandaşlarımız, devletin kendilerine gösterdiği bölgeler yerleşti. 140 senedir aynı bölgede yaşayan bu vatandaşlarımız ne yazık ki oturdukları ev ve ekip biçtikleri toprakların sahibi olamadılar. Olamadıkları gibi, devlet tarafından yerleştirildikleri yerlerde hep işgalci muamelesi gördüler. Yıllardan beri de bu yüzden kendilerine hep ecrimisil tahakkuk ettirildi. Ecrmisil aslında bir yeri izinsiz olarak gelip kullanan kişilere kesilen cezadır. Devlet 140 yıl önce kendi yer gösterip yerleştirdiği Silivri ve Çatalca’da ki 8 köyün halkını işgalci olarak görüp, onlara ceza kesip, yıllarca ecrimisil aldı.

İLK NEŞTER ÖZAL’DAN

Rahmetli Özal’ın 1980’li yılların ortalarında gündemine gelen konu aslında daha o yıllarda kökten çözülüyordu. Özal çıkardığı bir yasayla Orman Köylülerine kullandıkları hazine arazilerini bedelsiz vermek istedi. Lakin dönemin Milletvekili SHP’li Mümtaz Soysal anayasa mahkemesine giderek, eşitlik ilkesine aykırı olması nedeniyle kanunu iptal ettirdi .Daha sonra süreç arap saçına dönerek bu günlere geldi.

ÜÇLÜ KOALİSYONDA İLK RESMİ ADIM ATILDI

DSP, MHP ve Anavatan Partisi Koalisyonunda 2001 yılında konuyla ilgili ilk yasa çıktı. Yasaya göre belirlenen rayiç fiyattan köy yerleşik alanı içinde oturanların tapusu hak sahiplerine verilecekti. Yasayı 2001 yılında DSP, MHP Anavatan Partisi koalisyonu çıkarmasına rağmen, tapuları vermek 2002 de ki seçimlerde tek başına iktidar olan Ak Partiye nasip oldu. Böylece önce tapusuz köylerde yerleşik alan içindeki yerlerin sorunu çözüldü. 2-B SORUNUNU

AK PARTİ ÇÖZDÜ

Yine Türkiye nin , Silivri ve Çatalca’nın yarayan kanası olan 2-B sorunu da Ak Parti tarafından çözüldü. Çıkardıkları yasayla 2-B arazileri kullanıcılarına uygun bedellerle satıldı. Alamayanlara, unutup müracaatı kaçıranlara da defalarca hak tanındı. Son çıkan kanuna ilave madde de de süreç yeniden 2019 Aralık ayına uzatıldı.

ÇAYIRDERE DE TAPULAR BEDELSİZ İADE EDİLDİ

Çayırdere Kurtdere de daha önce tapuları olup da iptal edilen vatandaşların tapuları yapılan bir düzenlemeyle kendilerine bedelsiz olarak Ak Parti hükümeti tarafından verildi.

HAZİNE ARAZİSİ SATIŞLARINA KAYNARCA NEŞTERİ

Hazine arazilerinin kullanıcılarına satışı hakkındaki kanuna ilaveten Silivri ve Çatalca köyleri için yeni bir düzenleme yapıldı. Ak Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca iki ilçenin özel konumlarını göz önüne alarak bu iki ilçede 8 köydeki hazine arazisi satışlarında ,’ 2-B şartları uygulanır ‘ maddesini koydurdu. Artık Silivri ve Çatalca nın 8 orman köyünde satışlar rayiç fiyattan değil de, 2-B de ki satışlarda olduğu gibi yaklaşık rayiç fiyattan % 60 daha ucuz şartlarda yapılacak. Bu da 8 orman köyümüzün vatandaşları için çok önemli bir avantaj tabi ki.

KAYNARCA NOKTA ATIŞI YAPTI

Sonuç olarak durumu özetlediğimizde 140 yıllık sorun bitme aşamasına geldi. Bu konuda mutlaka bir çok kişinin emeği var, bunu inkar etmek haksızlık olur. Bana göre son düzenlemede Silivri ve Çatalca köylerinin tek tek isimlerini kanun maddesine yazarak çıkmasını sağlayan Ak Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca’ya bu 8 köyümüz çok şey borçlu. Eğer 140 yıllık geçmişi göz önüne alınmayıp, bu 8 köyümüz de Türkiye genelinde ki diğer hazine arazileri satışında ki uygulamaya tabi olsaydı, çok büyük haksızlık olacaktı. Bir çok kişinin ne olduğunun farkına bile varamadığı bu durumun ne kadar önemli olduğu 8 köyümüzdeki tespitler ve satışlar sırasında anlaşılacak. Teşekkürler Tülay Kaynarca.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.